HASANPAŞA’NIN TARİHİ YÜNÜM BÖĞET GELENEĞİ YAŞATILIYOR – VİDEO HABER
Tefenni ilçesine bağlı Hasanpaşa köyünde, 7 asrı aşan tarihi “Yünüm Böğet” geleneği yaşatılmaya devam ediyor.
Köklerinin Orta Asya’ya kadar uzandığı ve Anadolu’da kurulan devletler zamanında da devam eden “Yünüm Böğet” geleneği, şenlik havasında kutlanıyor.
Hasanpaşa muhtarlığı tarafından ‘Gelenekler Diyarı Hasanpaşa’ sloganıyla çeşitli konserler ve etkinlikler ile kutlanan etkinlik, 750 yılı aşkın süredir devam ettiriliyor.
Babadan oğula, kuşaklar boyunca örf ve adetlerin yaşatıldığı “Yünüm Böğet” kültüründe, sürü sahibi olan ailenin erkekleri hep birlikte lider koyunu sudan geçişe hazırlıyor.
Sürü lideri koçlar ve elcik denilen koyunlar, genellikle al renkteki boyanın postlarına sürülmesiyle, büyük bir sevgi ve özenle süsleniyor.
Köyde yaşayan Cuma Çömek, Hasanpaşa’nın eski dönemlerden beri hayvancılığın merkezi konumunda olduğun anlattı.
Hasanpaşa’nın, Türklerin Anadolu’ya geçişinden bu yana yerleşim yeri haline geldiğini ve hayvancılık ile uğraştıklarını ifade eden Çömek, “Eskiden koyunun yünü yıkandıktan sonra kırpılır, tertemiz olurdu. Buradaki hayvancılığın canlı olması buradaki, ‘Yünüm Böğet’ geleneğini meydana çıkarmıştır. Çünkü koyunları yıkayıp, o yünü temiz almak amaçlanmıştır. Ayrıca eskiden kene, pire gibi parazitlere karşı şimdiki ilaçlar olmadığından, parazitlerden kurtulmak için yıkanması gerekiyordu.” dedi.
Çömek, yünümden önceki akşamüzeri ‘Tostos’ denilen ve sabaha karşı gerçekleştirilecek olan sudan geçişin provası niteliğindeki deneme koşusunun yapıldığını belirterek şöyle konuştu:
“Çoban lider koyuna kendi evladı gibi davranır. Koyunun da bir hissiyatı var tabi ki devamlı olarak çobanına alışkındır. ‘Tostos’u bir deneme, alıştırma manasında algılamamız lazım.
Yünüme katılan çobanlardan 68 yaşındaki Bekir Özkol, 25 yaşına dönse dahi yeniden çoban olup yünüm böğet heyecanını yaşamak istediğini söyledi.
Yılda bir kez düzenlenen yünüm böğet sevdasından vazgeçmeyeceğini vurgulayan Özkol, “Koyun böğete inerken duygulanıyorum, ağlıyorum.” diye konuştu.
Özkol, sürünün lider koyunlarını boyadıklarını belirterek şunları söyledi:
“150-200 koyunluk bir sürüde, sadece bunların liderini boyarız. Bu lider, çobanını takip eden, sesini takip eden, elcik koyunlar boyanır. Lider koyun çobanın arkasından böğete girerse, sürü de arkadan suya girer.”
Tostos’un ardından dinlenmeye çekilen sürüler, gün ağarmadan önce yünüm böğet alanının yakınlarına gelerek günün ilk ışıklarıyla başlayacak olan geçiş için hazırlanır. Hava aydınlanınca, çobanlar ve sürüleri sırayla böğete inerek, sudan geçer.
Yünüm böğet geleneğini izlemeye gelen Mustafa Yıldız, 750 yıllık örf ve adeti devam ettirildiğini belirterek, insanların büyük ilgi gösterdiğini ve katılım sağladığını anlattı.
İzleyicilerden Nazlı Gül Yıldırım, “Baya heyecanlı bir etkinlik. Bazı sürüler suyu geçerken, bazıları geçemiyor.” diye konuştu.
Hasanpaşa Köyü Muhtarı Mehmet Özkol, Yünüm Böğet geleneğinin, bazı yerlerde de yapılmasına rağmen, Buranın Türkiye’de hatta dünyada tek olduğunu işaret etti.
Özkol, “Bugün gerçekleştirdiğimiz yünüm böğet, ortamıyla, katılımıyla her şeyiyle çok güzel oldu. Önümüzdeki yıllarda daha da ileri götürerek, uluslararası boyuta taşımayı düşünüyoruz.” dedi.
Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, yaklaşık 8 asırlık bu geleneği sonraki nesillere taşımayı görev edindiklerini vurguladı.
Alagöz şunları kaydetti:
“Bu bir koyun yıkama etkinliğini. Bunu bir şenlik ve yarış havasında yapıyoruz. Çoban ile koyunların arasındaki duygusal bağı ortaya koyan bir gelenek. Çobanın suya girmesiyle koyunun onun arkasından hiç tereddüt etmeden suya atlaması, çoban ve koyun arasındaki o duygusal bağı ortaya koyuyor. Burada küçük yarışmalarla bu işi süslüyoruz. Her geçen gün artan bir trendle de devam ediyor.”
Yünüm böğet geçişinde ortağı Yusuf Çelikli ile birinci olan Ali Tüzün, “Biz ikimizde evli değiliz, bekarız. Ama bir insan çocuğunu nasıl yetiştiriyorsa, biz de bu koyunları çocuk gibi yetiştirdik. Bunların bizim çocuğumuz gibi oldu. Onlardan hiçbir farkı yok. Gecemiz, gündüzümüz, her şeyimiz bunlarla oldu.” diye konuştu.
Birinci olan ortağı Yusuf Çelikli, “Alnımızın akıyla yola çıktık. Ortağımla toplam 60 koyunumuz var. Başkaları gibi yatmadan, gecemizi gündüzümüze katarak, dedelerimizden, atalarımızdan ne gördüysek aynısını devam ettirdik.” dedi.
Yünüm böğet etkinliğinde, dereceye girenlere ödüller ve çeşitli hediyeler verildi.
Haberin videosunu izlemek için tıklayınız > Karamanlı TV
KMM