EŞELER YAYLASI’NDA AÇILMAK İSTENEN KROM MADENİ ULUSLARARASI BASININ GÜNDEMİNDE
Burdur ve Denizli ilindeki toplam 4 ilçenin ortak dağı olan Eşeler Dağı’nın, Karamanlı sınırları içerisinde bulunan yaylasında faaliyet göstermek isteyen krom madeninin kapasite artırımı talebine karşı “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için verilen mücadele, uluslararası basının da gündemine girdi.
‘Eşeler Yaylama Dokunma Sivil İnisiyatifi’ tarafından, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için Isparta 2. İdare Mahkemesi’nde dava açılmış, 2 Haziran 2023 tarihinde de bilirkişi keşfi yapılmıştı.
Krom madeninin açılmaması yönünde verilen mücadele, basın mensupları tarafından haberleştirilmiş, Türkiye genelinde de büyük yankı uyandırmıştı.
Basında çıkan haberlerden sonra uluslararası basın da konuyu gündemine aldı.
Bir Fransız dergisinin Türkiye muhabiri Manon Chapelain ekibiyle birlikte Karamanlı’ya gelerek, Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, Başkan yardımcısı Abdurrahman Ören, Sivil İnisiyatif üyelerinden basın sözcüsü Dr. Ece Aynur Onur, Orman Mühendisi Osman Kasap ve Karamanlı Avcılar Dermeği Başkanı Ömer Saka ile bir araya geldi.
Eşeler Yaylası’nda ve madenin açılacağı alanda incelemelerde bulunan Chapelain, Dr. Onur’dan bilgiler aldı.
Yayladaki geleneksel yörük yaşamını yerinde gören Chapelain ve ekibi, bölgedeki çobanlarla da görüştü.
Sivil İnisiyatif üyeleri ve grubun basın sözcüsü Dr. Onur, Chapelain ve ekibine madenin açılması halinde yaşanacakları anlattı.
Dr. Onur, madenin açılması halinde Karamanlı, Tefenni, Yeşilova, Çavdır ve Denizli’nin Acıpayam havzasının içme ve tarımsal su kaynaklarının tehlike altına gireceğini, buralardaki yaşamın devamının buna bağlı olduğunu belirtti.
Açıklamasında, krom madeninin dünyaca ünlü Salda Gölü’ne yapacağı olumsuz etkilerden de bahseden Onur, “Maden, bölgedeki endemik bitkiler ve koruma altındaki yaban hayatını yok edecek. Ayrıca Eşeler Yaylası’nda halen devam eden ve bölgenin birlik ve beraberliğini sağlayan yörük kültürüne zarar verecek. Karamanlı ilçesinde mermer ocakları ile fabrikaların oldukça fazla olmasına ve bir kısım halkın geçim kaynağı olmasına rağmen vatandaşların tamamının krom madenine karşı olması, dikkate değerdir.” dedi.
Murat ÇOBAN / KMM