Site Rengi

DOLAR 34,8318
EURO 36,7857
ALTIN 2.979,97
BIST 10.257,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Burdur 14°C
Az Bulutlu
Burdur
14°C
Az Bulutlu
Sal 14°C
Çar 11°C
Per 8°C
Cum 7°C

BAŞKAN GÜZ: “BAĞ-KUR’DAKİ ADALETSİZLİK ZAMAN KAYBEDİLMEDEN GİDERİLMELİ”

BAŞKAN GÜZ: “BAĞ-KUR’DAKİ ADALETSİZLİK ZAMAN KAYBEDİLMEDEN GİDERİLMELİ”
Bu Alanı Sizin için Ayırdık.

Karamanlı Ziraat Odası Başkanı Hasan Güz, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili olarak çiftçilerin prim gününün, SSK’lı çalışanların prim gününe eşitlenmesi gerektiğini bildirdi.

Başkan Güz yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edilen ve TBMM Genel Kuruluna sevk edilen EYT düzenlemesi ile Bağ-Kur uygulamalarındaki adaletsizliğin zaman kaybedilmeden giderilmesi gerektiğini belirterek,  “Bunun için SSK’lı çalışanlar ile Bağ-Kurlular arasındaki prim gün sayısı zaman kaybedilmeden 7 bin 200 günde eşitlenerek norm birliği sağlanmalı. Geriye dönük borçlanmalarda mutlaka taksit imkanı verilmelidir.” dedi.

kimpas

– “EYT’DE 2000 ÖNCESİ ÇİFTÇİNİN ODA KAYDI DİKKATE ALINMALI”

Yerine göre sabah erkende başlayıp gecenin geç saatine kadar çalışan,
sosyal güvenlik şemsiyesi altında olmasına rağmen bu güne kadar norm birliği sağlanamadığı için bu EYT’den çiftçinin yararlanamadığını vurgulayan Başkan Hasan Güz, şu ifadeleri kullandı:

“Çiftçi 9 bin iş gününde, SSK’lılar 7200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor yine aynı şekilde bayanlar yararlanıyor. Ama çiftçi (Tarım Bağ-kuru) olduğu zaman 9 bin günde oluyor. Aradaki prim gün sayısı çok
önemli. Bu norm birliğinin yapılmasının en önemli görevi aynı şemsiye altında, ayrım yapılmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan çiftçimiz yararlanmalıdır. Yani İşçiler 5 bin prim günü ile emekli olacakken, çiftçimiz 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Emeklilik için gereken prim gün sayılarındaki farklılık Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık mutlaka devletimiz tarafından ortadan kaldırılmalıdır.”

İŞÇİLER 5 BİN GÜNDE, ÇİFTCİ İSE 9 BİN GÜNDE EMEKLİ OLUYOR

Hasan Güz, sosyal güvenlikte norm ve standart birliğini sağlamak için 2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile emeklilik şartlarındaki farklılığın giderilemediğini ifade ederek, norm ve standart birliğinin sağlanması için emeklilik şartlarının eşitlenmesi gerektiğini, işçilerin 5 bin gün ile emekli olacakken, çiftçilerin yine 9 bin bin gün ile emekli olabileceğini, EYT düzenlemesi kapsamındaki bu farklılığın mutlaka ortadan kaldırılması gerektiğine kaydetti.

Güz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“2000 yılından önce oda, kaydı olduğu halde BAĞ-KUR kaydı olamayan çiftçimiz bu sürelerinden faydalanma imkanı verilmelidir. Öte yandan çiftçimiz 60 gün sigorta primini yatırmayınca muayene olamıyor, ilacını alamıyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 2 yıldır hastaneye gitme imkânı sağlandı. Ancak eczaneden ilacını alıp tedavisini olamama problemi devam ediyor.

Özetle, sosyal güvenlik priminin cezalı da olsa alındığı sağlık sigortasından çiftçimiz faydalandırılmadığı halde bunu cezalı olarak yatırıyorsa bu haktan yararlanması,  olmazsa olmazımızdır. Çiftçimizin, 2 buçuk milyon insanın istifade ettiği EYT’den yararlanması lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızdan çiftçimizin mağduriyetinin çözülmesi ile ilgili destek bekliyoruz.”

KMM

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.