KARAMANLI BELEDİYESİNDEN ÇEVRE DOSTU ÖRNEK PROJE
Karamanlı Belediyesi, yaklaşık 100 yıldır kullanılan çöplüğü temizleyerek, yerine atık su arıtma tesisi kuracak.
Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu, çevre dostu Karamanlı Belediyesince hazırlanan proje ile ilçedeki büyük sıkıntının giderileceğini söyledi.
Başkan Selimoğlu, adeta bir taşla birçok kuş vuracaklarını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Manca köyü yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 100 yıldır evsel atıkların atıldığı 19 dönümlük çöplük alanını boşaltıyoruz. Önümüzdeki süreçte 10 dönümlük alana arıtma tesisimiz kurulacak. Böylece tarım arazilerimizin içerisinde kalan bu alan, özellikle kış aylarında rüzgarlar nedeniyle çevreye dağılan çöplerin kirli görüntüsünden temizlemiş olacak.”
– “Taşınan atıklar rehabilite edilerek hal ve hayvan pazarının dolgusunda kullanılacak”
Alanda gaz oluşumunun kontrolünü yaparak gerekli tüm önlemleri aldıklarını kaydeden Selimoğlu, yaklaşık 3 aydır çöplük alanına yeni atık dökülmediğini, her gün Burdur Belediyeler Birliğinin Burdur merkezde bulunan katı atık bertaraf ve enerji üretim tesisine gönderildiğini belirtti.
Başkan Selimoğlu şöyle devam etti:
“Şu an taşıdığımız çöpler ise enerji üretiminde kullanılamayacak atıklar. Bu atıkları da belediyemizce yapımına başlanılan Hal ve Hayvan Pazarı alanının dolgusunda kullanmak üzere rehabilite edeceğiz.”
– “Atık transferlerini güçlü belediyemizin güçlü ekipmanı ile yapıyoruz”
Bu tür büyük çalışmaların iş makinesi, araç parkı ve ekipmanı güçlü olan belediyelerce yapılabildiğini işaret eden Fatih Selimoğlu, “Belediyemizin; 3 tırı, 2 kırkayak kamyonu, 6 tane kamyonu, 2 ekskavatör, 3 büyük yükleyici, 4 kazıcı yükleyici kepçe, 2 dozer,2 grayder ve yol sulamasında kullanılan 2 arazöz olmak üzere; 11 araç, 15 iş makinesi ile toplam 26 araçtan oluşan güçlü ekipmanları sayesinde alanı temizlemeye başladık.” dedi.
– “Arıtılan su tarımda, çıkan çamur ise biyogaz tesisinde kullanılacak”
Belediye Başkanı Selimoğlu, Karamanlı ilçesinde özel bir firmaya ait Türkiye’nin en büyük biyogaz tesisinin faaliyette bulunduğunu dile getirerek, “İlçemizde hayvansal atıklardan enerji üreten tesis, atık su arıtma tesisinden elde edilen çamuru, enerji üretiminde kullanabiliyor. Biz de bu çamuru o tesise vereceğiz. Arıtılan su tarım arazilerinin sulanmasında kullanılacak, atıklarımız da enerjiye dönüşecek.” diye konuştu.
Selimoğlu, atıklarının taşınmasının 1 ay, tesisin tamamlanmasının da 2 yıl süreceğini öngördüklerini belirtti.
KMM