Site Rengi

DOLAR 32,6563
EURO 34,8392
ALTIN 2.510,19
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Burdur 14°C
Hafif Yağmurlu
Burdur
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 23°C

KARAMANLI’DA ASIRLIK “AMİN” GELENEĞİ YAŞATILIYOR – VİDEO HABER

KARAMANLI’DA ASIRLIK “AMİN” GELENEĞİ YAŞATILIYOR – VİDEO HABER
REKLAM ALANI

Burdur’un Karamanlı ilçesinde, başlangıç tarihi bilinmeyen ancak yaklaşık 4 asır öncesine kadar dayandığı düşünülen “Amin” geleneği yaşatılmaya devam ediyor.

Her yılın Ramazan ve Kurban bayramlarının arife gününde düzenlenen etkinlikte, köyün düğün salonuna toplanan yüzlerce çocuk, kadınların dağıttığı harçlık ve ikramları topluyor.

kimpas

Çocuklar, önlerine konulan kapların harçlık ve hediyeler ile dolmasıyla, bayram sevincini bir gün önceden yaşamaya başlıyor.

– “Bayramı bayram gibi kutluyoruz”

Köy muhtarı İbrahim Özsoy, köyün asırlık örf ve adetlerine sahip çıkarak devam ettirmeye gayret ettiklerini anlattı.

Bu gelenekleri ile çocukların bayramı 1 gün önceden kutlamaya başladığını vurgulayan Özsoy, “Köy halkımız, Ramazan ve Kurban bayramlarının arife gününde, pazardan aldığı ya da evinde bulunan şeker, bisküvi, çikolata, badem ve ceviz gibi elinde ne varsa çocuklara dağıtıyor. Burada insanlar buluşuyor. Çocuklar kaynaşıyor. Bu sosyal paylaşımımız çok güzel oluyor.” dedi.

Bazı köylerde bu tip adetlerin kaktığına işaret eden Özsoy şöyle devam etti:

“Köyümüzün “Amin” geleneğine sahip çıkarak, devam ettireceğiz. Bayramı bayram gibi kutluyoruz.”

Asırlık bayram etkinliğinin bir kültür etkinliği olduğunu belirten emekli öğretmen Eşref Yurdasiper, “Bu gelenek benim tahminime göre 400-500 yıllık bir geçmişe sahip. Komşu köy olan Mürseller köyünde ve çevre köylerde de vardı ama artık yapılmıyor. Burada en önemli husus, çocukların birlik ve beraberlik içerisinde olmalarını ve paylaşmanın güzelliğini sergiliyor olmasıdır.” diye konuştu.

– “Çocukların dualara ‘Amin’ demesi geleneğin çıkış noktası oldu”

Emekli öğretmen Hüseyin Çelik, hacet kapılarının açık olduğu bayram arifesinde, masum ve temiz duygular içerisinde olan çocukların yapılan dualara “Amin” demesinin, geleneğin çıkış noktası olduğunu anlattı.

Çelik, “Eskiden köyün bekçisi tarafından yapılan; ‘Kazancımız çok olsun’, ‘Bayramımız güzel olsun’, ‘Ürünümüz bereketli olsun’ diye duaya çocuklar hep bir ağızdan ‘Amin’ dermiş. Bu bizim örfümüz ve çevrede en güzel bu geleneği yaşayan da bizim köyümüz. Biz de bu mutluluğu paylaşmak için buradayız.” dedi.

Köy halkından Rukiye Erkan, atalarından miras kalan bu geleneği devam ettirdiklerini, herkesin evinde ne varsa getirerek çocuklara dağıttığını dile getirdi.

“Amin” geleneğinin, çocukların birlik ve beraberliğine katkı sağladığını vurgu yapan Derya Çelik, şunları söyledi:

“Burada çocuklar köyündeki bu güzel anıları biriktiriyorlar. Nesilden nesile aktarılan güzel bir gelenek. İnşallah da devam eder çünkü birçok köyde buna benzer örf ve adetler kalkmış. Ama burada bu devam ediyor.”

Etkinlik çocuklar ve köy halkının, köyün imamı ya da muhtarı tarafından yapılan duaya hep bir ağızdan “amin” demesiyle sona eriyor.

Haberin videosu için lütfen tıklayın

Murat ÇOBAN / KMM

Kurt Hırdavat
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.