“AKDENİZ’İN KUŞ CENNETİ KARATAŞ GÖLÜ” KURUDU
Burdur’un Karamanlı ilçesinde bulunan ve “Akdeniz’in Kuş Cenneti” olarak bilinen Karataş Gölü kurudu.
Tarımsal sulama, balıkçılık ve kerevitçilik (Tatlı su ıstakozu) alanlarında yararlanılan Karataş Gölü, uluslararası sulak alanlar listesinde yer almakla birlikte, yaban hayatı geliştirme sahasıdır.
122 çeşit kuş türünün yer aldığı Karataş Gölü, bin 190 hektar büyüklüğünde, sığ bir tatlı su gölüdür.
Karataş Gölü Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Salih Kutlu, Karataş Gölü’nden çıkan balık ve kerevitin lezzetiyle ün yaptığını anlattı.
Kutlu, “Eskiden gölümüz çok güzeldi. Hem balığımızla hem de kerevitimizle gölümüz çok güzeldi. Suyumuz da boldu. Şu iki yıldır kuraklık ve vahşi sulamadan dolayı gölümüz kötü oldu.” dedi.
Kuraklığın, havzada yaşayan kuşları da olumsuz etkilediğini ifade eden Kutlu, şöyle devam etti:
“Gölün kurumasıyla, kuşların yumurtlayacakları yer kalmadı. Gölde yaşayan balıklar telef oldu. Buraya gelen göçmen kuşlar, buradan da göçmeye başladı. Şu an burası kuş cenneti olmaktan çıkmış durumda.”
Kutlu, gölün kurumasında hem küresel ısınmanın hem de vahşi sulama yöntemlerinin etkili olduğunu düşündüğünü belirterek, gölde hem sulama işinin hem de balıkçılık ve kerevitçiliğin bittiğini dile getirdi.
Gölün halen kurtulma şansının olduğunu vurgulayan Kutlu, “Göle yakın sondaj pompaları var zaten. Bunlar aracılığıyla göle su salınsa, kurtarma şansımız olabilir. Bunu denemek lazım.” diye konuştu.
35 yıldır gölde balıkçılık yapan Enver Yüksel, çocukluğunun Karataş Gölü’nde geçtiğini anlattı.
Gölde ilk defa böyle bir kuraklık gördüklerini belirten Yüksel, “Karataş Gölü, aynı zamanda balığıyla da nam salmış bir göldür. Balığımız lezzetiyle çok güzeldi, o da gitti yani. Gölümüzde, sazan, levrek, havuz balığı denilen çim sazanı türleri vardı. Hepsi maalesef bitti.” dedi.
Kuraklık ile birlikte bilinçsiz sulama nedeniyle gölün kuruduğunu söyleyen Yüksel, “Burada Karataş Sulama Birliği, suyu kotanın altında kullandı. Geçen yıl göldeki su, kayıklarımız yüzemeyecek seviyeye kadar kullanıldı. Biz de kayıklarımızı köye götürmek zorunda kaldık. Yani kayıklarımız tamamen dibe oturdu.” diye konuştu.
Kuraklık nedeniyle 2 sezondur balık ve kerevitten verim alamadıklarını ifade eden Enver Yüksel, şunları söyledi:
“Suyun kota altında kullanılmasını kesinlikle istemiyoruz. Yani gölde yaşamın devamı için ne kadar su kalması lazım, mesela bir buçuk metre. O zaman su seviyesinin bir buçuk metreden aşağıya inmemesi lazım. Ama sulama birliği geçen yıl 20 santim seviyeye kadar su kullandı. Böyle olunca ne olur? Durum bu. Göl kurur yani.”
Bölgede yaşayan vatandaşlardan Ömer Çiçek, gölün sazlıklarla çevrili olması nedeniyle kuşlar için ideal bir yaşam alanı olduğunu kaydetti.
Çiçek, “Karataş Gölü, milyonlarca kuşa ev sahipliği yapıyordu. Şu an kuşların yumurtlayacağı, yavrulayacağı yer kalmadı. Bu yıl ülke genelindeki kuraklık nedeniyle buraya milyonlarca filamingo geldi. Ama gölün kuruması nedeniyle filamingolar da yok. Gölün ortalarındaki bataklıkta, milyonlarca balık, ıstakoz sıkışıp kalarak telef oldu.” dedi.
Gölde bilinçli bir tarımsal sulama yapılması gerektiğini dikkati çeken Çiçek, sulama kotası uygulamasının yapılması halinde kurumanın önüne geçilebileceğini, yer altı sularının göle can suyu olarak takviye edilmesiyle, bir nebze olsun kuş ve balıkların yaşamasına fayda sağlayabileceğini belirtti.
Videoyu izlemek için tıklayınız
Murat ÇOBAN / KMM