COĞRAFİ İŞARETLEMEDE BURDUR’UN 7 ÜRÜNÜ TESCİL EDİLDİ
AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve Yasin Uğur, Burdur’un 7 ürününün coğrafi işaret ile tescil edildiğini bildirdi.
Yapılan yazılı açıklamada, Dirmil Sipsisi, Burdur Ceviz Ezmesi, Burdur Şişi, Karamanlı Cevizi, Karamanlı Rezenesi, Karamanlı Kişnişi ve Melli İnciri olmak üzere toplam 7 adet tescilli coğrafi işaretin bulunduğunu aktarıldı.
Milletvekilleri Özçelik ve Uğur, “Burdur’umuz çok önemli tarihi ve kültürel değerler hazinesidir. Kentimizin tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olmasının getirdiği kültür mirası, sofralarımızı da zenginleştirmiştir. Burdur gerek tarımsal alanların zenginliği, gerek iklim çeşitliliği nedeniyle yöresel ve geleneksel tarzda üretilen gıda ve tarım ürünleri açısından oldukça zengin bir kenttir. 2009 yılından itibaren kentimizin önemli gıda ürünleri arasında yer alan Burdur Ceviz Ezmesi, Burdur Şiş Köfte, Karamanlı Cevizi, Karamanlı Kişnişi, Melli İnciri ve Karamanlı Rezenesine coğrafi işaret tescillerinin alınması için yoğun olarak çalışmalarda bulunulmuştur. Burdur’da üretilen ve Burdur ile özdeşleşmiş bu ürünlerin kaliteli üretimi ile hem yurtiçinde hem de yurtdışı pazarlarda hak ettiği üne kavuşturabilmek ve bölgemize katma değer sağlamak amaçlanmaktadır” açıklamasında bulundular.” diye konuştular.
– COĞRAFİ İŞARETLERİN ÖNEMİ
Coğrafi işaretlerin önemini belirten Milletvekilleri Özçelik ve Uğur, “Coğrafi işaret tescili yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte, coğrafi işaret tescili ile coğrafi sınırları belirlenmiş alanda üretim gerçekleşen ve tarihsel geçmişi olan özel ürünlerin, üretim metotları ile birlikte coğrafi kökenlerine dayalı kalite standartları korunmaktadır. Coğrafi işaretin, coğrafi kaynak belirtmek, geleneksel bilgi ve kültürel değerlerle de şekillenebilen üretim metodunu ve kalitesini garanti etmek, pazarda ürünleri ayırt ederek pazarlama aracı olmak, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı desteklemek, turizme katkıda bulunmak, ürün taklitçiliği ile mücadele etmek gibi önemli işlevleri de bulunmaktadır. Bir ürün, yöresel ürün kategorisine girdiğinde piyasa değerinin yaklaşık yüzde 20 üzerinde bir rakama alıcı bulabilmektedir. Bu veriler coğrafi işaretlerin özellikle kırsal kalkınmanın desteklenmesinde önemli bir rolü olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandılar.
– BUCAK SALEBİ VE TEFENNİ REZENESİNİN BAŞVURU İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR
Burdur’un coğrafi işaretlerine Bucak Salebi ve Tefenni Rezenesinin de eklenmesi için başvuru işlemlerinin devam ettiğini kaydeden Milletvekili Özçelik ve Uğur, “Coğrafi işaret alınabilmesi için ürünle ilgili olarak, kullanım biçimi, ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri, üretim yeri, coğrafi işaretin türü mahreç işareti ise üretim alanında gerçekleşmesi zorunlu bulunan özellikler, ürünün metodu ve denetleme konularının yer alacağı teknik çalışma ve analizler gerekmektedir. 2020 yılında Bucak Salebimiz ve Tefenni Rezenemizin coğrafi işaret olarak eklenmesi için başvurularda bulunuldu. Başvuru işlemleri devam ediyor. İnşallah Bucak Salebimiz ve Tefenni Rezenemizin eklenmesi ile coğrafi işaret sayımızı 9’a çıkaracağız” bilgisini paylaştılar.
KMM