Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Güncü, tarımsal üretimde ortaya çıkan yeni ToBRFV virüsünün, domates ve biber üretiminde büyük tehditler oluşturduğunu bildirdi.
Güncü, Tarımda Sorunlar ve Çözümleri Platformunda kaleme aldığı yazısında, sera üretiminde en önemli başlangıç kaynağının sterilizasyon olduğunu belirtti.
Yazısında, virüsten korunmak için üretim öncesi dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Güncü, “Üretime başlamadan evvel üretim sahası, alet ekipman ve üretim materyali sterilize edilmeli; dezenfektan havuzları oluşturulmalı, üretim alanının içerisine girerken kıyafet değişim önlemleri alınmalıdır.” dedi.
– “ToBRFV VİRÜSÜ ÜRETİMİ TEHDİT ETMEKTEDİR”
Bir çok kişinin seralara, elini kolunu sallayarak girdiğini ifade eden Güncü, şöyle devam etti:
“Virüs bulunan bitkisel atıklar sağa sola atılmaktadır. Yıllar evvel Azerbaycan’a yaptığım seyahatlerde de bu konunun önemini anlatmaya çalıştım. Toprak sterilizasyonu ile ilgili tescilli bir ürün bile sahaya sürdük. Ama maalesef, ne Türkiye’de ne de Azerbaycan’da sıradan üreticiler konuya önem vermediler. Elbette ki profesyonel olarak yönetilen seralarda bu tür hijyen önlemleri alınmakta ve çok daha az sorunlarla karşılaşılmaktadır. Tıpkı İnsan sağlığını tehdit eden Kovid- 19 virüsü gibi bir virüs, domates ve biber üretimimizi tehdit etmekte ve hızla yayılmaktadır.
Domates kahverengi buruşuk meyve virüsünün konakçıları, domates ve biberlerdir. ToBRFV virüsü çok stabil bir virüs olup, herhangi bir konukçu bitki olmadan kıyafetlerde, bitki artıklarında, besin solüsyonlarında, toprakta ve taşıma materyallerinde uzun bir süre virülanslığını kaybetmeden kalabilmektedir.
Üreticiler olarak çok dikkatli olmalıyız. Çünkü hızla yayılmaktadır. Bu konuda yapılması gerekenlere dair detaylı bilgiler tarımda sorunlar ve çözümleri platformunda bulabilirsiniz.”
Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Güncü
(Ziraat Mühendisi Muzaffer Özaslan’ın katkılarıyla)